Saturday, March 13, 2010

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί

Στις 2 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Amflora, η οποία δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση αλλά για βιομηχανική χρήση (παραγωγή χαρτιού, υφασμάτων και δομικών υλικών) και για ζωοτροφή. 
Βέβαια η κάθε μία χώρα μπορεί να αποφασίσει εάν θα επιτραπεί η καλλιέργεια στην επικράτειά της. Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες αντιτίθενται στην καλλιέργεια και στη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (Γ Τ Ο) και δεν πρόκειται να δώσει την έγκρισή τους.
Η εκτεταμένη χρήση ΓΤΟ όπως και γενικά η εφαρμογή μονοκαλλιεργειών μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της βιοποικιλότητας που απαντάται στα φυτά, η οποία έχει δημιουργηθεί μετά από εκατομμύρια χρόνια φυσικής επιλογής αλλά και επιλογής από τους αγρότες. Εξίσου μεγάλος κίνδυνος είναι  ότι διάφορα τεχνητά χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να διαρρεύσουν στο περιβάλλον, να επιμολύνουν άλλα φυτά και να ανατρέψουν τη φυσική ισορροπία ενός οικοσυστήματος με απρόβλεπτο τρόπο.
Όμως, οι σοβαροί αυτοί κίνδυνοι δεν είναι επαρκής λόγος για τη δαιμονοποίηση μίας πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας που μπορεί να φέρει μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και ταυτόχρονα αύξηση της παραγωγής.
Οι ΓΤΟ μαζί με τη σωστή διαχείριση του εδάφους,  τις ακριβείς μετεωρολογικές προβλέψεις,  την προστασία και τη χρήση της βιοποικιλότητας καθώς και όλες τις άλλες σύγχρονες μεθόδους γεωργίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση και την αύξηση της αγροτικής παραγωγής.

No comments: